05 június 2009

2 hét Windows nélkül: Linuxon

Masszív Windows felhasználóként két hétre sarokba dobtam a Microsoft operációs rendszerét, hogy bebizonyítsam: a mindennapi használat során lehet létjogosultsága a nyílt forráskódnak. Avagy kell-e félnünk a SUSE Linuxtól?

A felhasználók egy jelentős része berzenkedik a Windows konkurens operációs rendszerektől, mivel általában nem ismerik azokat. Ragaszkodnak az előbbihez (ha egyáltalán tudják, hogy azt használják). A Windows kezelését tanulták, az van az ismerősüknél, a munkahelyeiken, mellette nőttek fel. Talán emiatt eshetett meg, hogy ahányszor egy vállalkozó ismerősömnek bizonyos tevékenységhez egy másik operációs rendszert ajánlottam, annyiszor volt a válasz határozott elutasítás.



A sok hasonló „nem kell, nem ismerem" reakció után elhatároztam, hogy utánajárok tényleg kell-e félnie egy mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználónak a pingvines rendszerektől, illetve a Mac OS X-től? Így ős-Windowsosként egy Mac-es kitérő után két hétre újra elfelejtettem a Microsoft operációs rendszerét, és a mindennapi használat során átléptem az ellentáborba. Pro és kontra, avagy féljünk-e a Linuxtól?


Pingvinek közt a kaméleon

Linux esetében elsőként komoly fejtörést okozott, hogy a gazdag nyílt forráskódú felhozatalból - Debian, Madriva, Gentoo, Knoppix, Xandros, Red Hat, SUSE, Ubuntu - pontosan melyik rendszert vegyük górcső alá. Végül a SUSE-re esett a választásunk, amely az Ubuntu és a Red Hat mellett talán a legnépszerűbbnek számít hazánkban.

Első látomásra klasszikus Windows felhasználóként a SUSE meglehetősen ismerősnek tűnt. Asztal, tálca, start menü borította el a monitort, ami miatt egy picit otthon érezhettem magam a grafikus felületen belül. Ezt egyébként igazolta mini-fókuszcsoporton is, amelynek egyik tagja csak harmadszorra értette meg, hogy nem a Microsoft egyik operációs rendszerét látja maga előtt. Meglepődött, mivel úgy hitte, hogy a Linux a mai napig még parancssorból működik. Ez tréfás esetnek is tűnhet, ám jól jelzi, hogy az olyan emberekben, akiknek nem mindennapjuk része az informatika, milyen kép él a nyílt forráskódról.

Egy másik első blikkre szemet szúró apróság a teszteléshez kapott Toshiba Tecra notebookon beállított háttérkép volt. Természetesen ez semmilyen módon nem minősít egy rendszert, de mégis szimbolikus jelentőségű. A képen ugyanis egy Linuxos pingvin Don Quijote szélmalomharcot vívott a Windowsos felségjelzésű malommal.



Talán nincs erre szükség. Nem kell mindig küzdeni. A spanyol hős amúgy is a saját démonjaival küzdött... Mivel jókedvemben találtak, ezért egy jót nevettem az eseten, és hasonlóan vicces Linuxos háttérképekkel pakoltam tele a gépet. Remélve, hogy a pr-ügynökség tagjainak is van humorérzékük.

A cikk itt folytatódik: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése