19 március 2009

Bemutatkozik a Silverlight 3

A Mix '09 első napján Scott Guthrie, a Microsoft fejlesztési részlegének alelnöke, a Silverlight fejlesztőcsapatának a vezetője a nagy nyilvánosság számára is bemutatta a redmondi szoftvercég megújult multimédiás platformját, a Silverlight 3 bétáját, amely komoly újdonságokat hoz a körülbelül fél évvel ezelőtt megjelent második verzióhoz képest. Elsőként is nagyobb 3D-s támogatást és GPU hardveres gyorsítást kapott, valamint már támogatja a H.264-es (Flash elterjedt formátuma) videotömörítéssel készült videók lejátszását is, így a jövőben a Silverlight alkalmazásokba már Youtube videók is beilleszthetőek lesznek.



Ezen túl AAC tömörítéssel készült hangok és MPEG-4 mozgóképek integrálása sem lesz többé akadály, főként, hogy a platform folyamatosan frissülő kompatibilitási listájának hála később bármely más formátumok is bekerülhetnek, így ha például a Divx-esek is úgy akarják, akkor a Divx is.

Keresőoptimalizálás tekintetében örvendetes újdonság, hogy a Silverlight 3 már támogatja a Deep linking megoldásokat, egy adott elemére már lehet hivatkozni URL címmel is. Valamint segítségével a HTML fájlba már olyan meta elemeket generálhatnak a fejlesztők, amelyet a keresők már képesek értelmezni. A fejlesztők e mellett 60 új kontrolt is kaptak, amelyekkel tovább színesíthetik meglévő és új Silverlight projektjeiket. Érdekes lehet még számukra a pixel shader és a bitmap catching eljárások, valamint a futásidőben cserélgethető stílusok.

A továbbfejlesztett adatbáziskelő és validátor eljárásokkal pedig mindezt akár céges honlapok esetén is megtehetik. A fejlődés érekében a Silverlight csapat ezért a Visual Studio 2008 és 2010, és az ingyenesen letölthető Visual Web Developer 2008 Expressz eszközökhöz teljes mértékben integrálta a platform szerkesztőjét, ami szintén ingyenesen letölthető. Vagyis így bárki ingyen hozzákezdhet saját Silverlight alkalmazásának az elkészítéséhez, akár az is, aki nem web-fejlesztésen tőri a fejét.

Kilép a böngészőből
A Silverlight 3 ugyanis már kilép a böngészőből, s WPF állományként már internetkapcsolat nélkül is úgy futtathatók a rá írt alkalmazások, mintha csak egyszerű Windowsos, vagy Mac OS X programokról lenne szó.



A Windows 7 ráadásul Scott Guthrie bemutatója szerint alaposan felkészült már erre, hiszen a Silverlight 3 alkalmazások már leszúrhatók a tálcájára, valamint a multimédiás platform is vezérelhető lesz a Windows 7 moduljának köszönhetően érintőképernyővel. Látványosan a Microsoft fejlesztője mindezt egy deep zoom oldallal szemléltette, mikor a Rolling Stone 30 évvel ezelőtti száma között böngészet a billentyűzet és az egér megérintése nélkül.

Silverlight 3, Playboy, IE8, .NET 4.0, Azure, Web Superview - a MIX '09 újdonságai itt folytatódnak: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése