26 június 2009

PC evolúció – a hőskor

A személyi számítógép 1971-es debütálása óta érvényesült Darwini elmélete: csak az erősebb marad életben. Sorozatunk első részében Neumann lerakja a PC alapjait, az Intel forradalmat indít, a MITS kineveli a Microsoftot és az Apple-t, a Xerox óriási lehetőségét puskáz el.

Egy emberöltő sem kellett ahhoz, hogy a számítógépek a több tonnás csodamasinákból életünk mindennapi részévé váljanak. Elég, ha csak a hazai viszonyokat nézzük, hogy érzékeltessük milyen félelmetes a fejlődés: míg 20 évvel ezelőtt Commodore 64 gépek irányították a szegedi lifteket és szenzációszámba ment a 256 kilobyte-os belső memória, addig ma már az intelligens buszmegállók és a 128 GB-os pendrive-ok korát éljük.



Mini PC történelmi cikksorozatunk első részében a számítástechnika hőskorának adózva összegyűjtöttük azokat a főbb állomásokat, amelyeken keresztül érvényesült az emberi mértékkel mérve is villámgyors fejlődés.

Az Őskor

Egészen 400 évet kell visszafelé haladnunk, ha a modern számítógépek legrégebbi gyökereit keressük. 1623-ban W. Schickard megépítette a világ első mechanikus számítógépét, ami mind a négy alapművelet elvégzésére képes volt. Kis időre rá Pascal és Leibniz is megalkotta a saját gépét, amelyek csúcsmasinának számítottak az akkori kor technológiáihoz képest. Elektromosság híján azonban nem voltak képesek továbblépni, mivel mechanikus alkatrészekből óraművön túl már nehéz bármit is megépíteni. Így hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a számítástechnika az elektromosság felfedezése után lendületet vegyen. Ez 1937-ben történt meg, ám a fejlődés utána már robbanásszerű volt és töretlen.

A cikk itt folytatódik: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése