26 március 2009

Google Maps Vs. WorldWide Telescope

A Microsoft és a NASA bejelentése szerint a jövőben jelentősen bővülhet a weben elérhető űrkutatási anyagok száma. Ennek apropóján nézzük, hogy a WordWide Telescope miben különbözik riválisától, a Google Earth-től.

Elsőként is maradjunk a Földnél, amelyről a WorldWide Telescope szintén rendelkezik műholdfelvételekkel, de érezhető módon a fejlesztői nem e funkciójára koncentráltak, hiszen mesze elmarad a nagy vetélytárshoz képest. Igaz megtalálható benne egy éjszakai üzemmód, ami viszont a Google Earth ötös verziójából hiányzik még, s amellyel nagyon szépen kivehető, hogy a Földön hol mekkora az éjszakai fényszennyezettség.



A bolygónkról kilépve viszont sokkal nagyobb szabadság fogad minket, hiszen még a Google programjával csak a Marson kutakodhatunk, addig a Microsoft fejlesztőinek a programja már a Vénuszra, a Jupiterre, sőt annak még négy holdjára (Io, Europa, Ganymede, Callisto) is elvisz minket. Ha viszont csak a vörös bolygón szeretnénk körbenézni, akkor talán még mindig a Google Earth használata ajánlott, hiszen igaz, hogy a WordWide Telescope élesebb képet jelenít meg, a Google felhasználói viszont rengeteg megjegyzéssel látták el a naprendszerben utánunk következő bolygót.



Ha ezek után az égre tekintünk, akkor tapasztalataink alapján egyelőre ugyanazokat az égi alakzatokat tekinthetjük meg mindkét programban, ami érthető is, mivel még egy adatbázisból dolgoznak. Igaz itt is, hogy a Google alkalmazása sokkal több információt jelenít meg, de a WorldWide alkalmazása viszont mindig jelzi nekünk, hogy éppen mit érdemes megnézni ott, ahol éppen az univerzumban járunk. Ezt a folyamatosan frissülő kollekciók biztosítják, amelyek tartalmazzák kategorizálva az égitestekről készített képeket. Azokat, amiket a mostani bejelentés szerint folyamatosan bővíteni fognak.

A WorldWidw Telescope alkalmazásról és az MS-NASA bejelentésről szóló cikk bővebben itt található: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése