08 július 2009

A Windows 7 a nappaliba költözik

Rövid időre megkaparintottuk a hazai Microsoft kísérleti Windows 7-es házimozi PC-jét, amely teljesen átalakíthatja azt, amit eddig az otthoni médiaközpontról és a szórakoztató-elektronikáról gondoltunk. Vajon így fogunk tévézni pár év múlva?

Habár minden adott, hazánkban eddig még nem terjedtek el a Windows Media Centeren alapuló HTPC-k. Az XP-ben debütáló Media Center hazai tömeges alkalmazására ugyanis anno 2001 tájékán még nem érett meg a piac, így néhány hazai HTPC-építőn kívül csak kevesen használták az operációs rendszer e funkcióját. Eközben a fejlettebb Amerikai Egyesült Államokban jóval népszerűbb volt az alkalmazás, amit jól jellemez, hogy a Windows XP rendelkezik egy erre a célra kialakított Media Center Edition kiadással is, igaz, ebből magyar nyelvű nem készült. A Windows Vista megjelenésekor egy másik probléma jelentkezett: bár a piac már inkább felkészült a HTPC-k megjelenésére, a Vista magyarítva is lett, az operációs rendszer gépigénye miatt költséges lett volna a házimozi PC-k gyártása.



A Windows 7 megjelenése viszont fordulatot hozhat, hiszen a piac egyrészt már valószínűleg készen áll a HTPC-k tömegesen megjelenésére. Másrészt az operációs rendszer javított, optimalizált kódja miatt már körülbelül egy notebook áráért összeszerelhető egy Windows 7 Media Centerrel felvértezett jobb konfiguráció. Vagyis joggal remélhető, hogy az új operációs rendszer megjelenésével lendületbe jöhet a házimozis PC-piac.

Az első fecske

Főként azért, mert a hazai Microsoft eltökélte, hogy nagy lökést ad a hazai HTPC-piacnak. Tervük szerint ugyanis hamarosan a boltok polcain is megjelenhetnek a Windows 7-tel előtelepített kész konfigurációk.



A szoftvercég, a ComputerMode és a Sky Interactive csapata által készített prototípust elsőként próbálhattunk ki, s tapasztalataink szerint már nem kell sok ahhoz, hogy valóban egy kész termékről beszélhessünk. A demógéppel ugyanis webszolgáltatások között kutakodtunk, HD-felbontású filmeket néztünk, online rádióra csatlakozhatunk, sakkoztunk és egy szomszédos szobában lévő PC-ről hallgattuk a zenét a nappaliban lévő tévén.

A cikk itt folytatódik: pcworld.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése