Legalábbis ezt szeretné elérni az ENSZ, amely a kolompáré évének szentelte 2008-at. A krumpli a jövő éhezőinek az étke lehet, ha javítanak a termelékenységén. Hazánknak e téren van mit tennie.
Kevesen tudják, hogy éppen a burgonya és a béka évét éljük, ezért ha lehet, együnk iszonyatosan sok krumplit és főételként kerüljük a ropogós békacombot. Felmerül a kérdés, hogy kinek jó ez. Elsőként is feltétlenül jól járnak a krumplibogarak, akik nagyobb ültetvényeken tudnak lakmározni. Jó a sóschips gyártóknak, akik így magasabb profitot realizálhatnak. De leginkább a peruiak járnak jól, akiknek érveit meghallgatva döntött az ENSZ a burgonya kiemelt támogatása mellett a világszervezet Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) konferenciáján 2005 novemberében.
A krumpli szép, a krumpli jó
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy földünk folyamatosan növekvő népességének élelmiszerrel való ellátásában egyre nagyobb szerep hárul a burgonyára. Arra a növényre, mely területegységre vonatkoztatva a legnagyobb energia- és fehérjemennyiséget képes előállítani, s melynek termesztése, különösen a harmadik világ országaiban egyre nagyobb teret hódít.
A növény ugyanis – s ezt nehéz tagadni – kiemelkedő szerepet játszhat a világ szegényei és éhezői problémáinak megoldásában, hiszen a krumpli a Föld negyedik leggyakoribb élelmiszere (2006-ban például világszinten 315 millió tonna termet), amely gyakorlatilag mindenhol megterem, nem kell különleges szaktudás termesztéséhez, s így a harmadik világ szegényei is tudnak bánni vele. Miközben tápláló és vitamindús, bár szagos lesz tőle az ember lába.
A cikk folytatódik: www.netnap.hu/kezdolap/5527
13 március 2008
Együnk sok krumplit
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése