05 január 2009

Gázából szeretettel

"Képzeld el, hogy elektromosság nélkül éled az életed, lebombázott házak között, naphosszat a rakéták becsapódását hallgatva, élelem nélkül. Képzeld el, hogy a gyermeked azt mondja neked, hogy fél és nem bír aludni a repülőgépek zaja miatt" - olvasható Mohammed Fares Al Majdalawi filmrendező üzenete a From Gaza, with Love méltán világhírű oldalán, amelyet én magam gyakran olvasok. Most az izraeli földi offenzíva alatt pedig szinte kihagyhatatlan. Az oldalt gázaiak írják, s nem a palesztin és az izraeli média, akik - valahol természeten módon - nem elfogulatlanok. A Youtube-ot pedig szintén teljesen felesleges böngészni, majd minden videóban én érzékeltem egy kis propagandát. Azért beszúrok egyet, ami közelről mutatja a bombázásokat (több is van, de azt csak nagyon erős idegzetűeknek ajánlom).




A Twitteren pedig az izraeli oldalnak köszönhetően microblog szintjén is nyomon követhetőek a harcok. Na de vissza az alap témához. Tegnap sikerült kb. 2 órára a CNN előtt ragadnom, ahol talán a legérdekesebb, egyébként kb. 3 perces rész a gázai civilek mindennapjaival foglalkozott. Az ott elmondottak szerint nappal a helyi piacokon zsúfolódnak össze, félve hogy kilövik felőlük a házat. Élelem, ital és áram nélkül élnek, menekülni pedig sehova sem tudnak. Érdekes egyébként, hogy az arab média egy része sem bánik emiatt kesztyűs kézzel a Hamasszal. Álláspontjuk szerint ugyanis a szervezetnek semmi legitimitása sincs, csupán pajzsként használják a civileket céljaik eléréséhez. A civilek pedig szenvednek.

Példákért nézzük újra a korábban már említett blogot. "9.nap...öt palesztin meghalt, amikor egy Gáza északi részén lévő templomot lebombáztak...Egy öttagú család meghalt Gáza városának északi részén. Az anya négy gyermekével együtt vesztette életét, miután házukat eltalálta egy F16-os rakétája"...Körülbelül 17 ember meghalt Baithlahia városában....köztük egy 7 éves gyermek, és két 20 év körüli testvére...három orvos és egy mentős meghalt egy rakéta becsapódása után". A bejegyzés még megy tovább, de én talán nem is folytatnám, hiszen talán ennyi is elég, hogy érezzük, valami szörnyű dolog folyik ott.



Persze mondhatnánk, hogy ez is propaganda, de aki gyakori olvasó az oldalnak, az tudja, hogy nem az, hiszen általában higgadt a Hamasztól és a szélsőségektől, az erőszaktól elhatárolódó bejegyzések olvashatóak rajta. Itt egyébként már néhány bejegyzésben megfigyelhető az dühös érzelemnyilvánítás, ahol holokausztról és mártírokról beszélnek. S pont ez az, ami véleményem szerint félő. Az Amerikai Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborúját látom megismétlődni, ahol egy állam egy másik szuverén államot támadott meg egy szervezet legyőzésének a reményében. Itt gyakorlatilag ugyanez történik, s erősen kétséges, hogy egy Gaza elleni támadás miként tudja megroppantani a Hamaszt. Egy szervezet miatt porig rombolják az országot? Nem lehet. Ez már Irak és Afganisztán esetében se vált be. Nem sikerült elérni a kitűzött célokat, s ráadásul a civil áldozatok miatt radikalizálódott és megosztottá vált az egyébként békés lakosság is. Félek itt ugyanez fog történi.

Amit a Hamasz csinál, az bűn. Amit Izrael, az nem megoldás. S közben sok vér folyik. Sokszor ártatlan embereké, akiket belöktek a tűzvonalba, ahonnan nincs menekvés. Tessék olvasni az oldalt! Tanulságos.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése