28 szeptember 2009

Így készült a magyar Windows 7

Csendben, a Windows 7 fejlesztésével párhuzamosan folyt a rendszer honosítása is. A magyar nyelvi csomag már megjelent, s minden adott ahhoz, hogy október végére a boltokba már a honosított kiadások kerüljenek. Megnéztük, hogy pontosan miként zajlott a lokalizáció.

HomeGroup, Jumplist és Mobility Center. Csupa olyan elnevezés, amelyekkel a Windows 7 béta és RC változatok tesztelői már találkozhattak, s amelyekkel a megjelenést követően a hazai vásárlók nagy valószínűséggel nem fognak. A Windowsok nagy históriáskönyvében ugyanis a hetes történelmet ír: első Microsoft operációs rendszerként már a megjelenés pillanatában nagy bizonyossággal elérhető lesz a magyar változata is. Minden adott hozzá, hiszen Antunovics Mónika, a Microsoft Magyarország programmenedzserének elmondása alapján az amerikai RTM-mel egy időben elkészült a magyar verzió is, a nyelvi csomag pedig már augusztus végén megjelent a Windows Update oldalán. Így jó esély van arra, hogy október végén a boltok polcain megjelenhessenek a magyar Windows 7 operációs rendszerek.



Korábban ez másként volt, hiszen a Vista esetében például a honosított kiadásokra nagyjából egy hónapot kellett várni, míg technikai okok miatt a külön letölthető nyelvi csomag háromnegyed évet késett. Előbbi még kiböjtölhető volt, de a külföldről beszerzett Vista Ultimate felhasználóinak a magyar csomag kálváriája nem kevés fejtörést okozott. Aránytalanul sokat kellett várniuk arra, hogy honosíthassák szoftverüket. Jó hír viszont, hogy most hasonló gikszer nem fordulhat elő, mivel a magyar pakk már elkészült.

Korán elkezdődött a munka - a cikk itt folytatódik: pcworld.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése