20 július 2009

Office 2010 teszt

Az Office 2010 az elődjéhez képest szebb és jobb lett, ám önmagában kevés újdonságot tartalmaz. Teszteltük a jövőre megjelenő irodai programcsomag első technológiai előzetesét.

A forradalom elmaradt. Az Office 2010 első technológiai előzetese (Technical Preview) alapján a jövőre megjelenő irodai programcsomag nem tartogat radikális újdonságokat. Csupán elődjének az örökségét viszi tovább, amely anno alaposan felbolygatta az állóvizet. Az Office 2007 ugyanis alkalmazásai jelentős részében leváltotta az idejét múlt menüsort, hogy azt a modern szalagra cserélje, és bevezette az Open XML fájlformátumot, amely docx, xlsx és pptx formában testesült meg. Nem kevés fejtörést okozva ezzel a korábbi Office tulajdonosoknak.



Hasonló merész újításokat azonban nem érdemes az Office 2010-től várni. Az embernek szinte az az érzése, hogy a Microsoftnál uralkodó reformhangulat nyugodtabb mederbe terelődött. Már nem akarnak piacra dobni olyan terméket, amelyre maga a piac és a tágabb informatikai környezet nem készült fel. Az új irodai programcsomag e miatt gyakorlatilag nem más, mint egy feljavított Office 2007. Hasonlóan a Windows 7-hez, amely a Vistára épül, csak minőségileg jobb. Forradalmat csak az Office 2010 tág termékvonalába tartozó webes Office (Office Web Applications) csinálhat, ám ő külön utat jár.

A szalag diadala

Első pillantásra feltűnő újdonság, hogy a program fejlesztői végleg leszámoltak az idejét múltnak ítélt menükkel. Immár az Office 2010 minden alkalmazásában a szalag szerepel, ami sokkal letisztultabb formát kapott. A Microsoft mérnökei száműzték az Office 2007 vastagon meghúzott vonalait, s helyére simulékonyabb formákat illesztettek. A szalag ennek köszönhetően szebb lett, bár ez a program használhatóságának a tekintetében nem sokat nyom a latba.

Az Office 2010 teszt itt folytatódik: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése