04 február 2009

A Windows 7 "pornó-biztos" profilja

A Windows 7-ben debütál elsőként a Safeguard technológia, amellyel szó szerint ökör biztos fiókokat hozhatunk létre a gépünkön, számítva egy-egy figyelmetlen felhasználó által számítógépünk ellen elkövetett bűntettekre.

A Safeguard által védett fiókok ugyanis teljes mértékben megvédik gépünk eredeti beállításait és állományait: Ha egy fájlt törölnek a fiókjában, akkor azt kilépés után visszaállítja, a módosításokat érvényteleníti, a letöltött fájlokat törli, és a telepít alkalmazásokról is elfeledkezik. Vagyis segítségével úgy használhatja valaki a gépünket, hogy tudjuk, semmi kárt nem tehet benne. Hacsak nem veri a földhöz a monitort, vagy a billentyűzetet… A Safeguard technológiával védett profilt így értelemszerűen nem alkalmas gyakori felhasználóknak, inkább vendégfióknak érdemes beállítani, annak viszont nagyon.



Ehhez nyissuk meg a Vezérlőpultunkat, s a „User Accounts and Family Safety” menüponton belül válasszuk ki az „Add or remove user accounts” opciót. A megjelenő ablakban válasszuk a „Create a new account” lehetőséget, majd adjuk meg a fiók nevét, és a hozzáférés típusát. Vendég fiók révén érdemes a „standard user”-t választani. Ha készen vagyunk, akkor visszalyukadunk oda, ahol a fiókokat láthatjuk. Itt kattintsunk az általunk létrehozott profilra, majd a „Set up PC Safeguard” menüponton belül kapcsoljuk be a szolgáltatást (Turn on PC Safeguard). Jelentkezzünk ki, s próbáljuk ki a baki biztos profilunkat, amely rögtön a bejelentkezés után figyelmeztet minket: a munkánkat menekítsünk el a gépről, különben törlődni fog. Az Index által pornó-üzemmódnak nyilvánított IE8 InPrivate Browsing után tehát itt van a pornó-biztos Windows profil is. Mindenki döntse el, hogy mire használja.



További Windows 7 tippek is olvashatók: http://nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése