04 december 2008

Megtakarítás helyett plazmatévé

Kellemes karácsony elé néznek az elektronikai piac szereplői, hiszen válság ide vagy oda, nem fogjuk vissza költekezésünket. Januártól viszont borúsabb idők köszönhetnek rájuk.

„El se hinném a forgalmunk alapján, hogy válság van, ha nem hallanám a hírekből” – olvasható Várkonyi Balázs az Extreme Digital ügyvezető igazgatójának nyilatkozata a FigyelőNeten megjelent cikkben. A pénzügyi válságról szóló hírek, az elbocsátások és a rossz gazdasági körülmények ugyanis szinte semmilyen hatást nem gyakorolnak a karácsonyi bevásárlásra. A bevásárlóközpontok hétvégenként megtelelnek ajándéklistával rohangáló emberekkel, akik körülbelül ugyanannyit költenek, mint egy évvel korábban. Íme illusztrációképpen néhány ábra a Kirakat.hu megbízásából készített Szonda Ipsos felmérésből, amely ezt erősíti.





Az anyag lényegi elem azonban csak ezután következi, hiszen kiderül, hogy nem feltétlenül olyan jó a helyzet, amilyenek elsőnek tűnik. Az emberek az olcsóbb cikkeket veszik, és a piac egészét tekintve pedig mindenképpen recesszióval érdemes számolni.

Januártól sokkal borúsabb időszak jöhet, amit leginkább a nagy kintlévőséggel és hitellel dolgozó, web-áruházzal nem rendelkező friss elektronikai – így informatikai – kereskedők szenvedhetnek meg. Az importőrök ezért komoly bajban vannak, sok távol-keleti gyártó recessziótól tartva pedig MÁR visszafogta a termelését! S ráadásul a hitelminősítők is kisebb hitelkeretet adnak a cégeknek, amely miatt azok csak kevesebb árút képesek rendelni.

További negatív előjelek a FigyelőNeten megjelent cikkben olvashatóak: www.fn.hu

A Kirakat.hu és a Szonda Ipsos közös felmérésének grafikonjai nagyobb méretben pedig itt tekinthetőek meg:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése