27 április 2007

A Tiszán spórolt a költségvetés

A Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztésének eredeti tervei szerint jelenleg hat tározónak kellene épülnie a Tisza mentén, mégis csak kettő készül. A magyarázat egyszerű: a költségvetés ezen is igyekezett spórolni, ám a kártalanítás költségei lassan elérik a beruházásra fordított összeget.

Fodor Gábor leendő környezetvédelmi miniszter is kiemelte szerdai bizottsági meghallgatásán: a Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése (VTT) korántsem úgy halad, mint azt 2003-ban eltervezték. Az eredeti kormányhatározatban ugyanis 2007-re hat árapasztó tározót terveztek a Felső- és Közép-Tisza mentén, melyek védelmet nyújthattak volna az árvizek ellen, másrészt kiindulópontként szolgálhattak volna egy komplex tájgazdálkodáshoz is. Jelenleg 20 helyen folynak, illetve folytak munkálatok, de mindezek mellett csak két – ráadásul a legkisebb – tározó épül: a cigándi és a tiszaroffi tározó.

A két tározó közül a cigándinál a töltésfejlesztés és műtárgyak építése 63, a tiszaroffi tározó 45 százalékban készült el. Az első vélhetően idén, az utóbbi jövőre készülhet el – közölte a FigyelőNet megkeresésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). A tározók méretüknél fogva – a tiszaroffi 23, a cigándi 25 négyzetkilométer tározófelületet jelent – egy újabb árvíz esetén a folyónak mindössze 30-50 kilométeres szakaszán csökkentik majd a kialakuló árvízszinteket.

A cikk itt folytatódik: www.fn.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése