03 március 2007

Mégsem figyel majd a Nagytestvér

Az azóta már visszadobott elektronikus hírközlési törvény módosítástervezete komoly aggodalmat keltett a szakemberekben, a média elfogadhatatlannak, egyszerűen orwellinek minősítette azt. A szolgáltatók szerint felesleges pénzkiadással járna, az adatvédelmi biztos szerint pedig jogilag lenne aggályos egy ilyen törvény.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény a szolgáltatók által előállított vagy feldolgozott adatok megőrzésére és szolgáltatására vonatkozó részeinek módosítását több civilszervezet, az adatvédelmi biztos és Kóka János miniszter is erős kritikával illette, mondván adott formában elfogadhatatlan.

A módosítás ugyanis a nemzetbiztonsági hivatalnak folyamatos online hozzáférést engedélyezne a telefonálók és az internetezők összes adatához, míg eddig ahhoz bírósági engedély volt szükséges. Így a bűnüldöző szerv számára megismerhető lenne telefonhívás esetén az előfizető neve, címe, telefonszáma, továbbá azon információ, hogy mikor és kit hívott és mennyi ideig telefonált. Hívásátirányítás esetén az a telefonszám is, amelyre a hívást átirányították, illetőleg a hívás helye.

E-mail esetében elérhető lenne az előfizető neve, címe és e-mail címe, továbbá hogy mikor és kinek küldött e-mail üzenetet. Az előfizető hozzáférésére vonatkozó adat, mikor és mennyi ideig kapcsolódott a hálózatra, és eközben milyen címmel azonosították, továbbá, hálózati tűzfalaknál a kifelé zajló forgalom is e körbe tartozna.

A cikk megtekinthető: www.fn.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése