12 február 2009

MÚOSZ-os fiúk a klubból

Idéznék a MÚOSZ Etikai Bizottsága elnökének a nyilatkozatából, amelyben a Magyar Hírlap kontra Gyurcsány Ferenc ügyről fogalmazza meg az állásfoglalását:

"A MÚOSZ Etikai Bizottsága nevében nem csatlakoztam az Etikai Együttműködési Testület tiltakozó nyilatkozatához, mert nem értek egyet az egyoldalú elhatárolódással.

A hatályos törvények és az etikai szabályzatok szerint ugyan, sem a reklámozó, sem a támogató nem befolyásolhatja a szerkesztői szabadságot befolyásoló módon a szolgáltatott tartalmakat. Különösen nem avatkozhat be az állam, semmiféle állami szervezet, személy a sajtó tevékenységébe gazdasági nyomásgyakorlás semmiféle módszerével. A kormányfő kezdeményezésével tehát nem értek egyet, de nagyon fontosnak tartottam volna, hogy a sajtószabadság védelme érdekében kifejezzük tiltakozásunkat a Magyar Hírlapban közzétett „Betelt a pohár” című, a sajtószabadságot súlyosan sértő publicisztika miatt is, amely a kormányfő intézkedését kiváltotta.

Sajnos, megismétlődött az Olaszliszkai történések során előállt helyzet.

Az Etikai Együttműködési Testület tagjai – a MÚOSZ kivételével – nem voltak hajlandók elítélni a sajtószabadságot sértő, bűncselekményt megvalósító újságírói magatartást, amely ugyanannak a szerzőnek, akkor a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában öltött testet.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága nevében azért nem csatlakoztam most a közzétett tiltakozó nyilatkozathoz, mert nem tarthatom követhetőnek a politikai tartalmú különbségtevést a sajtószabadság megsértésének eseteiben. Véleményem szerint a sajtószabadság sérthetetlenségét mind az újságíróknak, mind a kormányfőnek egyaránt tiszteletben kell tartaniuk. Nem tudom elfogadni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő esetében fel."


Most erre mit lehet mondani? Valahogy éreztem, hogy ez fog történni. S e húzások miatt eszembe sem jut, hogy a MÚOSZ klubjának tagja legyek. Azon, hogy Eötvös Pál az elnök, aki anno annak az újságnak volt a főszerkesztője, amely meghamisította a Teller leveleket, már túltettem magam... Saulból is Pál apostol lett.



A fenti közlemény azonban valahol mégiscsak felháborít, mert Bayer Zsolt írását átolvasva számomra nem egyértelmű, hogy hol valósított meg sajtószabadságot sértő, bűncselekményt megvalósító írói magatartást. Majdnem végig idéz, amiért nehéz lehetne megróni. Két idézetet találtam, amire talán rá lehet verni a vizes lepedőt:

"Nem. Az elkövetők nem magyar állampolgárok. Ahhoz, hogy valaki magyar vagy akármilyen állampolgár legyen, ahhoz embernek kell lenni. Ezek pedig nem emberek. Hanem állatok. És a vesztünkre törnek. " - Mivel az elkövetőkről beszél, ezért nagyon nem lehet elítélni a szavait, s utána rögtön hozzáteszi a szerző: "Amúgy minden tisztességes, velünk élő, velünk együtt szenvedő vagy éppen boldoguló cigány honfitársunk ember és állampolgár. De sajnos a cigány etnikum rengeteg tagja felmondta az együttélést, és felmondta az emberséget."
"Ezzel párhuzamosan a rendőrök kapjanak tűzparancsot, ha bármilyen támadás éri őket, miközben munkájukat végzik." - phhh, na ez erősen kérdéses, és heves kijelentés, de ezzel még mindig nem valósított meg Bayer Zsolt semmilyen bűncselekményt.

Rögtön hozzá is teszem, hogy nem szeretem Bayer Zsolt publicisztikáit, s összességében a Magyar Hírlappal sem vagyunk egy véleményem. De ettől még ők is egy sajtóorgánum: nem tetszik, nem veszem meg.

A MÚOSZ által citált sajtószabadságot sértő kijelentést - s itt kivételesen egyet kell értenem a Magyar Hírlaposokkal - Gyurcsány Ferenc tette, akihez cinkosan a legnagyobb hazai újságíró szervezet is csatlakozott. Egy vélemény alapján ítélnek, mikor vélemény és sajtószabadság van elvileg. Ráadásul egy ilyen intézkedés mellett a cenzúra megjelenése sem kizárható, az öncenzúráé, mivel a lapok innentől kétszer meggondolják majd, hogy lehoznak-e egy heves írást, ami talán nem tetszhet a miniszterelnökünknek. S eme értelemben Gyurcsány Ferenc tette súlyosan sérti a sajtószabadságot. Egyébként félek még azt is meg fogja szabni, hogy azok , akik lemondták a Magyar Hírlap előfizetést, fizessenek elő a Hócipőre. Abszurd, de ebben az országban már bármi megtörténhet.

Végezetül még halkan megjegyezném, hogy a MÚOSZ etikai bizottságának az elnöke, a fenti levél megfogalmazója, Halák László tanárom volt a főiskolán. Médiaetikát tanított, amiből jelest kaptam nála, annak ellenére, hogy egy órán sem voltam bent. Utólag nem is bánom.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése