11 február 2009

A Mozilla az Explorer vádlóinak padján

Csatlakoztak az Opera beadványához, miközben a Firefox vezetője szerint állításuk téves: "Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal".

Az Európai Bizottság helyt adott a Mozilla Foundation kérésének, s engedélyezte számukra, hogy csatlakozzanak az Opera Softvare ASA szoftverfejlesztő céghez a Microsoft ellen indított antitröszt perben. Ahhoz a vizsgálathoz, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja-e a versenyt a böngészők piacán. Habár számukra csak az úgynevezett külsős részvételi szerepet garantálták, vagyis az EU stratégiájába közvetlenül nem szólhatnak bele, de közelről követhetik az eljárást, és erős lobbi tevékenységet is folytathatnak így közvetlenül a bírák szomszédságában.



Mozilla: égbekiáltóan káros a Microsoft
Az ügy előzménye, hogy Mitchell Baker, a Mozilla Foundation vezérigazgatója kvázi hivatalosan blogjában már felajánlotta szolgálatait: "Szeretném felajánlani a Mozilla szaktudását az Európai Bizottságnak a legmegfelelőbb jogorvoslat mérlegeléséhez". A non-profit alapítvány vezetője ugyanakkor ugyanezen bejegyzésen belül keményen ostorozta a redmondi céget, mondván "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon", kétséget sem hagyva afelől, hogy milyen álláspontot fog képviselni a "külső szemlélő" szerepkörében.

A cikk és a Firefox-Mozilla ellentmondás itt folytatódik: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése