17 március 2009

Egy legális spamküldő születése

Spamlevél-küldőnek indult, hírlevél alkalmazás lett legutóbbi webes-alkalmazásunkból. Szubjektív elmerülés a .NET rejtelmeiben.

"Ma spamküldő oldalt készítünk" felkiáltással kezdődött a szombati IT Factory órám, ami elsőre lelkesítően hatott az első szép tavaszi szombaton. Persze azt rögtön az elején hozzá kell tennem, hogy a tanfolyam keretén belül semmi illegális nem történt, mivel csak egy postafiókot terheltünk meg. A sajátunkat. Összesen egy darab levéllel, amit jóhiszeműen az adott fióknak még ki kellett bírnia. Meg persze az oldal is csak nevében küldött spameket, hiszen minden egyes feliratkozásnál jóváhagyást kért, ami nem gyakori az ilyen típusú üzenteknél. Így idővel tanárunk bevezetője után rájöttem, hogy gyakorlatilag a mi ördögien gonosz spamlevél-küldő oldalunk nem más, mint egy hírlevél küldő webes alkalmazás. Ami viszont külön kategória.



Igaz okítás céljából nem nagy az eltérés, mivel a kettő között szinte csak tényállásbeli különbség van. Míg hírleveleknél jóváhagyást kérünk, s a felhasználó maga kéri, hogy küldjük a leveleket, addig a spameknél a feladókat nem szokta érdekelni, hogy címzett meg akarja-e kapni. Kapja a nélkül is. Naponta egyszer, kétszer, százszor. Mi e logika mentén maradtunk is a helyes ösvénynél, s talán jobb is, hogy nem kaptunk egyértelmű receptet a bűnelkövetésre. Meg persze általában nem az küld spam leveleket, aki képes egy ilyen webes alkalmazást megírni, sokkal inkább az levelezget így, aki valamilyen önös szándékból akar.

A beszámoló itt folytatódik: nonstopuzlet.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése